Arkitekturdiagram
Forbedringer over hele linien.

ArkitekturSuperdrive

Power Mac G4 har en arkitektur, der udnytter det bedste ingeniørarbejde fra Xserve. Dette velafbalancerede systemdesign udnytter fuldt ud et effektivt processordesign og en avanceret L3-buffer og giver dig de hurtige og nøjagtige resultater, du har brug for.

Power PC G4 med to processorer Designet til høj hastighed
Hovedkomponenterne med den utrolige ydeevne i den nye Power Mac G4 er de meget effektive processorer. Alle Power Mac G4-modellerne kombinerer nu denne fordel med en avanceret L3-bufferhukommelse, der sikrer hurtig, dedikeret hukommelse, som forbedrer processorevnerne endnu mere.

Med den korte "pipeline" og Velocity Engine-vektorprocessoren er PowerPC G4 designet til maksimal datagennemstrømning. Og Power Mac G4 har to processorer i alle modeller. Dermed fordobles denne gennemstrømning.

Systemarkitekturen i Power Mac G4 udnytter denne fænomenale processorkraft med et velafbalanceret design, der maksimerer gennemstrømningen fra hukommelsen, I/O, AGP-grafik og PCI. Med L3-bufferen bliver denne effektive dataadgang en tand bedre.

Al den buffer, du har brug for
L3-bufferen bruger 2 MB hurtig Double Data Rate (DDR) SRAM, der arbejder med en datafrekvens på op til 500 MHz. L3-bufferen forstærker processorfunktionen ved at give hurtig adgang til data og programkode med hastigheder på op til 4 GB pr. sekund (GBps). Og L3-bufferen er endnu bedre til at øge hastigheden på behandlingen, fordi den har en dedikeret bus til G4-processoren, og det gør, at den fulde 4 GBps-gennemstrømning altid er tilgængelig — uhindret af flaskehalse skabt af andre data (modsat Pentium 4-baserede systemer, der ikke har en L3-buffer — en ulempe, der fører til trafikpropper mellem forskellige undersystemer og et fald i den overordnede datahastighed).

Den hurtige L3-buffer med den dedikerede bus sørger for, at PowerPC G4-processoren modtager data op til fem gange så hurtigt som fra hovedhukommelsen. Denne lave ventetid sikrer, at begge processorer konstant bliver fodret med data, så de ikke er passive, mens de venter på, at den næste opgave ankommer. L3-bufferen er stor nok til at opbevare aktiv programkode og de fleste data. Når du afvikler et program, er det meste af den aktive kode til dette program - sammen med de fleste data, der bliver brugt - i L3-bufferen. Dermed er de oplysninger, som processoren har mest brug for, hele tiden lige ved hånden. Det svarer til, at Internetsider anbringes i en buffer på harddisken: Klik på tilbage-knappen i browseren - herefter vil computeren bruge de data, du hentede lige før, og den springer dermed over processen med at hente de samme data igen. På denne måde vil Internetsiden vises hurtigere.

Styrkebalance
Optimal ydeevne kræver effektiv behandling på alle niveauer af systemarkitekturen. For at forbedre ydeevnen på systemniveauet er Power Mac G4-arkitekturen samtidig blevet designet til at passe til de store mængder af systemtrafik, som kræves til kompliceret databehandling. De vigtigste funktioner i det velbalancerede design inkluderer bl.a. hurtig systembus, hurtig DDR-hovedhukommelse, to ATA-harddiske, en direkte PCI-bus og integrerede hurtige I/O-grænseflader.

Systemstyreenhed Kontrol
En ny systemenhed integrerer alle computerens komponenter og overfører data blandt dem. Hastigheden i systembussen sætter standarden for hastigheden ved dataoverførsel i hele systemet. Power Mac G4 med 867 MHz med to processorer har en 133 MHz systembus, mens Power Mac G4-systemerne med 1 og 1,25 GHz kan tilbyde en hurtig 167 MHz systembus.

RAM Hukommelsesforbedringer
Nye Power Mac G4-systemer indeholder Double Data Rate SDRAM, også kendt som DDR-SDRAM. Med DDR-SDRAM kan systemet læse og skrive data til og fra hukommelsen på både den stigende og faldende frekvens af hver taktfrekvens. DDR-SDRAM har dobbelt så hurtig gennemstrømning som SDRAM, der kun kan læse og skrive på den stigende frekvens af en taktfrekvens. Gennemstrømningen mellem hovedhukommelsen og systemkontrollen foregår med 2,7 GBps, mere end dobbelt så hurtigt som gennemstrømningen fra den tidligere 1 GHz Power Mac G4 med to processorer. DDR-SDRAM øger også hukommelsesbåndbredden i hele systemet til processorerne og alle andre elementer i systemet. Samtidig sikrer den direkte hukommelsesadgang, at systemelementer, f.eks. en styreenhed til harddisken eller en grafikprocessor, kan sende og modtage data direkte fra hovedhukommelsen, uden at det skal gennem processorerne. Den ekstra båndbredde muliggør, at systemerne kan fungere individuelt ved høje datahastigheder, og det forbedrer ydeevnen i hele systemet.

Harddiske To grænseflader
Der er nu grænseflader til to ATA-harddiske på Power Mac G4. Alle standardsystemer bliver leveret med en harddisk med 7200 o/min. på en ATA/100-bus med en teoretisk datagennemstrømning til og fra harddisken på op til 100 GBps. Med to drev på ATA/100-bussen og to drev på en anden ATA/66-bus kan du installere op til 480 GB intern lagerplads. Hvis du vil have den maksimale båndbredde, skal du sætte en enkelt disk på hver enkelt ATA-bus (to i alt).

Integreret hurtig I/O
FireWire og Gigabit Ethernet er to teknologier med stor ydeevne, der muliggør tilslutning af de nyeste ydre enheder og hurtige netværk. På en PC bliver disse funktioner ofte installeret som PCI-kort, og det resulterer i flere datatrafikpropper i PCI-bussen og I/O-styreenheden. På Power Mac G4 er FireWire og Gigabit Ethernet sluttet direkte til styreenheden. Denne dedikerede forbindelse garanterer kort ventetid og maksimal gennemstrømning, og det sikrer optimal FireWire- og Ethernet-ydeevne. Og fordi de ikke deler bus med PCI og ikke bliver dirigeret gennem I/O-styreenheden, er der også mindre trængsel for PCI-enheder.

PCI-pladser Direkte PCI-bus
PCI-ydeevnen er optimeret på Power Mac G4 med en direkte bus til styreenheden, og den giver en maksimal gennemstrømning på 266 MBps. Sammenlign det med den typiske PC, hvor PCI er forbundet med I/O-styreenheden gennem en bro — en fase i datastien der begrænser datastrømmen — som medfører, at hastigheden sænkes. Resultatet er en maksimal gennemstrømning på 133 MBps, der begrænser ydeevnen af ellers hurtige PCI-enheder. Den direkte bus på Power Mac G4 garanterer hurtig gennemstrømning og mindre trængsel. Ydermere understøtter Power Mac G4 skrivekombinering (gruppering af skriveinstruktioner til en stor instruktion) som forøger datagennemstrømningen yderligere.

Undgå dataflaskehalse
Da mange af de data, der bliver behandlet, ligger i den dedikerede L3-buffer, er der færre data, der overføres fra processoren til hovedhukommelsen. Det betyder også, at der er mindre datatrafik i styreenheden og færre af flaskehalse forårsaget af mange datastrømme, der kappes om systembussen. Dette sikrer større båndbredde til data fra andre undersystemer, f.eks. AGP-grafik, PCI eller I/O-styreenheden.


. . .
-
 PowerMac G4
a

-
Dual processor
2002