PowerPC G4 med Velocity Engine. Kraftværket inden i eMac.

Tekniske specifikationer--G4-processorInternetSoftware

PowerPC G4-processoren giver eleverne den supercomputerkraft, der indtil for relativt nylig kun var tilgængelig på økonomisk velstillede uddannelses- og forskningsinstitutioner.

eMac set forfra.Spørgsmålet er, hvorvidt eleverne overhovedet har brug for så stor en ydeevne? Det kan du tro. Især nu hvor de udbyggede funktioner har sat programmernes krav til processoren i vejret. Adobe Photoshop-filtre er f.eks. begyndt at ligne den mest sofistikerede billedbehandling hos NASA. Internetsikkerhed kræver nu professionel kryptering, og selv noget så simpelt som at komprimere digital video eller digitale lydarkiver kan overstige elevernes tålmodighed.

Disse opgaver og mange andre, som efterhånden bliver rutine, har to ting til fælles: Et: De får de traditionelle processorer til at gå i knæ. Og to: De kan udføres markant hurtigere pga. de beregningsmæssige hestekræfter, som supercomputere er udviklet til at tilvejebringe.

Det, der gør en supercomputer “super”, er dens evne til at foretage mindst en milliard flydende kommaudregninger pr. sekund, en svimlende målenhed for hastighed, der også kaldes en “gigaflop”. Den første supercomputer på en chip, nemlig PowerPC G4, der blev udviklet af Apple, Motorola og IBM, var den første mikroprocessor, der kunne levere en stabil ydeevne på over en gigaflop - og nu er den helt oppe på en teoretisk maksimal ydeevne på 5,3 gigaflop.

Velocity Engine
PowerPC G4 med Velocity Engine behandler oplysninger i portioner på 128 bit, sammenlignet med bidderne på hhv. 32 og 64 bit i traditionelle chips. Bag PowerPC G4's fænomenale ydeevne befinder sig den såkaldte Velocity Engine. Velocity Engine er den ideelle drivkraft til opgaver, der får de traditionelle processorer til at gå i knæ, idet den behandler data i kæmpestore portioner på 128 bit i stedet for de mindre bidder på hhv. 32 bit og 64 bit, der bruges i traditionelle processorer (det er 128 bit-teknologien til vektorbehandling, der også anvendes i videnskabelige supercomputere - bortset fra at vi har tilføjet 162 nye instrukser, så udregningerne foregår endnu hurtigere). Herudover kan PowerPC G4 udføre fire (i nogle tilfælde otte) 32 bit flydende kommaudregninger i en enkelt cyklus. Det er 2-4 gange hurtigere end de processorer, man finder i PC'er.

Mathematica Tag f.eks. Mathematica til Mac OS X. Mathematica tilfører matematisk trolddomskunst til områder fra molekylærbiologi til tekstildesign. Med Mathematica til Mac OS X afviklet på PowerPC G4-processoren kan opgaver som f.eks. kompleks dataanalyse, symbolske udregninger, talknuseri og matematisk modellering, der engang krævede en hel central computer, nu udføres på en eMac.

PowerPC G4 og Mac OS X
Der er intet, der slår den formidable kombination af PowerPC G4-processoren og Mac OS X. Mac OS X indeholder “pre-emptive multitasking”, der fordeler processorcykler efter, hvor der er brug for dem.

Fordelene ved “pre-emptive multitasking”
Multitask “Pre-emptive multitasking” virker som en styreenhed, der gør PowerPC G4 i stand til at udføre mange forskellige opgaver på samme tid. Styreenheden prioriterer de primære programmer, mens PowerPC G4 fortsætter med at tygge løs på andre opgaver i baggrunden. Mac OS X bruger denne styreenhed til konstant overvågning af processoren. Styreenheden prioriterer mellem opgaver, garanterer, at alle handlinger udføres med maksimal ydeevne og fordeler ressourcer undervejs, så alle opgaver får den processorkraft, de kræver.

Den beskyttede hukommelse holder dig kørende, selv om et program skulle finde på at gå ned. Med Mac OS X optimeret til at vride hver eneste dråbe ydeevne ud af PowerPC G4-processoren vil du opleve forbedringer på alle niveauer.


. . .
-
Apple eMac
a

-
app
2002