Power PC G4 Supercomputer under armen. Power PC G4 med Velocity Engine

G4-processerDigitalt samlingspunktTrådløst Internet

Mød den helt nye generation af supercomputere, som du kan tage med ombord i flyet eller på køreturen.
Det, der gør en supercomputer “super”, er dens evne til at udføre mindst en milliard flydende kommaberegninger pr. sekund - et utroligt mål for hastighed, der også kaldes en “gigaflop”. PowerPC G4, der også er kendt som den første supercomputer på én processor, er udviklet af Apple, Motorola og IBM, og den er den første mikroprocessor, der leverer en vedvarende ydeevne på mere end en gigaflop. Og nu giver 1 GHz PowerBook G4 en hastighed på op til 7,5 gigaflop.

Hastighedssammenligning
PowerPC G4 Velocity Engine behandler data i store bidder på 128 bit i stedet for de små bidder på 32 bit eller 64 bit, som bruges af traditionelle processorer.
 
Velocity Engine
Bag PowerPC G4's fænomenale ydeevne står “Velocity Engine” - den optimale arbejdshest til opgaver, der tager pusten fra almindelige processorer. Velocity Engine behandler data i store bidder på 128 bit i stedet for de små bidder på 32 bit eller 64 bit, som bruges af traditionelle processorer. Det svarer til den teknologi, der er baseret på 128 bit vektorbehandling, som bruges i supercomputere til forskningsbrug. Vi har dog tilføjet 162 nye instruktioner, der medvirker til at øge hastigheden for databehandling yderligere. Derudover kan den udføre fire (i nogle tilfælde otte) 32 bit flydende kommaberegninger i en enkelt cyklus, to til fire gange hurtigere end processorer i PC'er.

Diagram over maksimal ydeevne
PowerPC G4 med Velocity Engine bruger arkitekturen i PowerPC til at accelerere den dataintensive bearbejdning, der kræves af den næste generation af video-, grafik- og talegenkendelsesprogrammer. Blandt nøglefunktionerne i G4 er en vektoromstillingsfunktion, der ordner data i de forskellige registre. Denne funktion er uundværlig, når data skal konverteres fra ét format til et andet, hvilket ofte er nødvendigt med video-, grafik- og talegenkendelsesprogrammer, hvor data arkiveres i flere forskellige formater. De accelerationsfordele, der opnås ved vektorbehandling, giver PowerPC G4 et markant forspring, når der drejer sig om alt fra digital video, 3D-grafik og spil til astronomi, bioteknologi og realtidssimuleringer.

“Pre-emptive multitasking”
gør PowerPC G4 i stand til at behandle adskillige forskelligartede opgaver på samme tid. Styreenheden prioriterer dine programmer, mens PowerPC G4 i baggrunden blot fortsætter med at knuse data i forbindelse med andre opgaver. Mac OS X bruger styreenheden til konstant at overvåge processoren. Styreenheden prioriterer opgaver og sørger for, at aktiviteterne afvikles så effektivt som muligt og tildeler løbende ressourcer, så hver enkelt opgave får den datakraft, der er påkrævet. Da programmer ikke længere kan lægge beslag på hele processorens tid, er systemet bedre til at imødekomme dine ønsker.

Ydeevnen i OpenGL
Apples seneste implementering af OpenGL, standarden på markedet for teknologi til spil, leverer sammen med PowerPC G4-processoren og Mac OS X en uforlignelig 3D-grafik. OpenGL's ydeevne har nået hidtil uhørte højder, så programmers hukommelsesteksturer flyttes til 3D-grafikkort på ingen tid for at opnå maksimal grafisk kvalitet og opdateringsfrekvens.

Let at optimere
Vi har gjort det let for softwareudviklere at optimere deres programmer, så styrken i kombinationen mellem PowerPC G4-processoren, Mac OS X og OpenGL udnyttes optimalt. Opgaver som udglatning, skalering, ændring af farver og filtrering af billeder er mærkbart hurtigere.

Mac OS X v10.2PowerPC G4 og Mac OS X v10.2
Bemærk, hvor gnidningsløst PowerPC G4-processoren samarbejder med Mac OS X. Det er en kraftfuld kombination: Mac OS X benytter “pre-emptive multitasking”, som tager sig af processorkraften efter en slags når-det-er-nødvendigt-logik. Beskyttet hukommelse holder systemet kørende, selv hvis et program af ældre dato skulle finde på at gå ned. Og efter lanceringen af Mac OS X version 10.2 udnytter Quartz Extreme fuldt ud ATI Mobility Radeon 9000-grafikprocessoren i PowerBook, så al aktivitet på skærmen bliver endnu hurtigere.


. . .
-
 PowerBook G4
a

-
Nov. 02 - 867MHz - 1GHz
2002